Interesse in een pupje, wat nu?

 

Beste in mijn teckelpupjes geïnteresseerden,

Een teckel is een kleine hond met een groot karakter. Daarom niet voor iedereen geschikt. Hij heeft een goede consequente opvoeding nodig, maar wel met veel liefde, zoals iedere hond.

Doordat hij zo pittig in karakter kan zijn, vergeet men soms dat het lichamelijk een kleine hond is, dus fysiek een andere aanpak nodig heeft.

Zo mag een teckel absoluut geen trappen lopen, en ook bijvoorbeeld een bank op en afspringen, wordt sterk ontraden. Ruwe spelletjes, zoals bijvoorbeeld trekspelletjes, zijn voor een teckel niet geschikt.

In principe koopt men een gezinslid, waarvan men hopelijk mag verwachten, dat het een jaar of 14 bij je blijft wonen. Hierop kan ik echter, hoe graag ik zou willen, geen invloed op uit oefenen, anders dan verantwoord te fokken en gezond op te voeden in de eerste weken van het leven. Helaas worden ook mensen niet allemaal even oud.

Ik werk niet met wachtlijsten. De ervaringen gedurende de laatste jaren heeft mij geleerd dat dit zoveel, soms nutteloos administratiewerk oplevert en daar ik gemiddeld slechts 1 nestje, heel uitzonderlijk 2 nestjes, per jaar fok, heeft dit ook helemaal geen zin.

Zodra er zicht op een nestje is zal ik dit op mijn website plaatsen en mag er bij interesse zijn in 1 van mijn pupjes altijd geheel vrijblijvend een afspraak gemaakt worden om eens te komen kennismaken. Ik reserveer nooit een pupje voor dat ik iemand persoonlijk heb gesproken. Net zoals het voor mij heel belangrijk is om te weten waar, hoe en bij wie mijn pupje komt te wonen, lijkt het mij dat het voor het toekomstige baasje heel belangrijk is om te weten waar, hoe en bij wie het pupje geboren is.

Vanaf 1 week voor de verwachte datum, tot 3 á 4 weken na de geboorte, gaat “de deur op slot”. Dit houdt in dat er dan, voor het welzijn van moeder en kinderen, geen “vreemd” bezoek toe gelaten.

Ik juich het toe, na geboorte, wanneer er uiteindelijk een match is, om wat vaker dan 1 keer te komen kijken, je ziet je eigen pupje dan opgroeien.

 

Nu volgt een zakelijk stukje over kosten en papierwerk.

Hoe gaat het bij aankoop: zodra er een overeenstemming is bereikt, dit zal altijd pas zijn na een persoonlijke ontmoeting, wordt er een datum afgesproken wanneer de pup wordt opgehaald, voor die tijd mag men natuurlijk altijd zijn of haar pup komen bezoeken.

Ik vraag nooit een aanbetaling, ik wil graag dat men, indien men dat om welke reden dan ook zou wensen, van de koop kan afzien, zonder verlies van een eventuele aanbetaling.

Het ophalen gebeurd vanaf 8 weken, voor honden die naar het buitenland gaan gelden andere regels, indien van toepassing zal dit apart met de koper besproken worden.

Het ophalen zal vrijwel altijd in de ochtend gebeuren, dit omdat de pup zal moeten wennen aan de nieuwe omgeving en het niet handig is wanneer ze meteen de nacht ingaan in hun nieuwe huis.

Het aankoopbedrag kan per bank of contact worden voldaan. Indien per bank, dient het 1 dag voordat de pup opgehaald wordt, op de rekening te staan.

Bij ophalen krijgt men een puppypakket mee, hierin zit onder andere voer voor de eerste periode, een lapje uit het nest, speeltje en een informatiemap.

Tevens krijgt men het ent-boekje (dierenpaspoort) mee, de pup heeft de 6 weken enting dan gehad, de 9 weken enting en de 12 weken enting komen voor rekening van de nieuwe eigenaar, ook indien vanwege omstandigheden de pup wat langer bij mij zou blijven, ik zorg er dan uiteraard voor dat de pup de benodigde enting krijgt, deze kosten komen echter wel ten laste van de eigenaar.

Indien een toekomstige eigenaar liever heeft dat de pup getiterd gaat worden in plaats van enten volgens schema, dan werk ik daar graag aan mee. Mijn eigen honden worden ook getiterd en daarmee dus geënt op maat. Dit kan tegen die tijd besproken gaan worden.

Mocht er een afspraak gemaakt worden dat de pup langer dan de leeftijd van 9 weken blijft, dan dient uiterlijk op de leeftijd van 9 weken, de volledige aankoopsom te zijn voldaan.

Er wordt bij het ophalen een contract ondertekend, waarin onder andere staat dat koper verplicht is binnen 5 dagen naar zijn eigen dierenarts te gaan om de pup te laten controleren.

De Raad van Beheer werkt tegenwoordig digitaal, er wordt niet meer met papierenoverschrijvingsbewijzen gewerkt, de overschrijving van de pup en daarmee de stamboom op naam van nieuwe eigenaar zal via de website www.mijnrvb.nl gedaan gaan worden. Men dient als pupkoper daarvoor een account te hebben of aan te maken op deze website. Het account aanmaken kan alvast gedaan worden. Voor uitleg hierover of hulp hierbij, kan men met mij contact opnemen. De daadwerkelijke overschrijving kan echter pas gedaan worden wanneer de DNA afstamming controle gereed is, en zal pas een paar weken na ophalen van de pup plaats vinden.

De stamboom volgt altijd later en wordt niet naar de nieuwe eigenaar, maar altijd vanuit de Raad naar de fokker toegestuurd. Dit kan een aantal weken duren. Zodra ik ze ontvangen heb maak ik een afspraak om de stambomen bij de eigenaren thuis langs te brengen, ik doe dit altijd persoonlijk.

Mocht, om wat voor een reden dan ook, de pup, of volwassen hond, weg moeten, dan zal ik zorg dragen voor herplaatsing. Mocht de situatie dusdanig zijn dat de hond per direct weg zal moeten, zal ik de hond zelf opnemen en de herplaatsing daarna verder regelen. Bij herplaatsing dient de stamboom te worden afgestaan, deze zal ten gunste komen van de nieuwe eigenaar.

En verder sta ik uiteraard het gehele leven van het hondje ter beschikking voor vragen of advies!

******************************************************************